faqs

Hier zijn de antwoorden aan veelgestelde vragen te vinden.
Heb je nog een vraag?
Neem contact op met Bob:
post@boterhamsters.nl
06 51810675

1. Wat is boterhamsters?

Boterhamsters is een initiatief vanuit stichting hotspot hutspot. Ons doel is simpel: geen honger op school. Met een groep vrijwilligers maken we dagelijks boterhamboxen voor scholen waar leerlingen niet altijd toegang tot gezond, lekker eten hebben. We bezorgen deze elke dag zodat elke leerling een goede start van de schooldag kan hebben.

Maar bij ons gaat het over meer dan magen vullen: we maken onze boxen met liefde en zorg en willen dat doorgeven aan de kinderen die gebruik maken van onze boterhammen.

We zijn hier ook om leerkrachten op school te ontzorgen: wij nemen alle logistiek, communicatie en productie over, zodat leerkrachten zich op het onderwijs kunnen focussen zonder zorgen te hebben over of hun leerlingen genoeg hebben gegeten.

2. Wat zit er in een boterhambox?

Elke Boterhamstersbox is gemaakt volgens de Schijf van Vijf – dat betekent dat we alleen vezelrijk brood gebruiken voor onze boterhammen en dat we een gezonde balans tussen hartig en zoet aanbieden. Vaak is er ook een portie snoepgroenten en fruit bij de boterhammen te vinden. 

3. Hoeveel kost het?

Scholen betalen eenmalig €775 voor een (bestickerde) koelkast en communicatiematerialen aan docenten, leerlingen en ouders. Daarnaast kost een boterhammenbox €3,30 per stuk. Een voorbeeldberekening kan je vinden op de pagina Informatie voor Scholen

4. Hoe kan ik dit financieren voor mijn school?

  • Als je school nog geen samenwerking heeft met het Jeugdeducatiefonds, kan je meer informatie over certificering hier vinden. 
  • Als het JEF geen optie is voor je school, neem dan gerust contact met ons op en we kijken samen over hoe we toch Boterhamsters naar jouw school kunnen brengen. 

5. Zijn scholen verplicht om een Boterhamsters koelkast aan te schaffen?

We zeggen nooit “verplicht’ , maar we hebben een heel precieze reden om de koelkasten te verzorgen. Boterhamsters gaat namelijk niet alleen over het oplossen van honger; het gaat ook om het vermindering van het stigma rondom armoede en kansenongelijkheid. 

We stoppen veel liefde en zorg in onze boterhamboxen. We streven naar vrolijke en er goed uit ziende boxen die aantrekkelijk zijn voor leerlingen en die je niet meteen associeert met armoedebestrijding.  Onze koelkasten hebben een glazen deur, en de boxen hebben een transparante deksel, die er voor zorgen dat een kind gelijk kan zien wat er in de boxen zitten. De stickers en posters op de koelkasten, maken het gebruik van een Boterhamsters box aantrekkelijk en leuk. Leerlingen mogen trots zijn dat er een Boterhamsters koelkast op hun school staat. 

Heb je al een oude koelkast?
Als je wil, doneren we jouw koelkast gratis aan één van onze samenwerkingspartners: Shareaty, die met hun Fund a Fridge actie je oude koelkast goed kunnen gebruiken. 

6. Hoe veel boxen moet ik bestellen?

Die afweging kan je aan ons overlaten! We starten op de eerste dag van Boterhamsters met genoeg boterhammen voor 25% van de leerlingen in jouw school. Als de koelkast die dag leeg is, vullen we de koelkast de daaropvolgende dag met 10 extra boterhammen aan. We blijven afwegen tot we zien dat er 10 boxes overblijven. Zo weten we dat iedereen die een boterham wilde, ook een boterham heeft kunnen pakken. We houden deze aantallen bij en sturen wekelijks een factuur.

Natuurlijk werken we mee als je liever een andere aanpak verkiest. Voeg dit als suggestie toe aan uw aanmelding, zodat we samen kunnen kijken wat het beste op uw school zou werken.

7. Wat gebeurt er met de overgebleven boterhammen?

Alle boterhammen die niet door de leerlingen worden opgegeten, worden teruggebracht naar de crisiscateringwinkel in hotspot hutspot krootwijk. Daar kan iemand anders de Boterhamstersbox gebruiken. De crisiscateringwinkel is een gratis boodschappenwinkel waar afgekeurde groenten, fruit en andere producten beschikbaar worden gemaakt voor mensen die het om wat voor reden dan ook, maar al te goed kunnen gebruiken. De crisiscateringwinkel is open ma t/m di 15:00 – 17:00 en is gevestigd aan de Goudse Rijweg 651a in Rotterdam.

8. Wie smeert al de boterhammen?

De Boterhamstersboxen worden gemaakt door vrijwilligers van stichting hotspot hutspot, bestaande uit een diverse groep mensen die om verschillende redenen bij ons terecht zijn gekomen. Als organisatie is ons hoofddoel om onze vrijwilligers verder te krijgen in het leven. Namelijk in de richting waar ze zelf heen willen.

Wil je helpen? We werken dagelijks van 10:00 – 17:00 op de Goudse Rijweg 651a in Rotterdam.

Neem contact op met Pip voor mogelijkheden m.b.t. vrijwilligerswerk: 06 33798430, post@boterhamsters.nl

9. Ik hoorde iets over rijlessen?

Ja! Klopt! De bezorging van de boterhammen op school vindt plaats tijdens een rijles van Rijless is More, waar vrijwilligers van hotspot hutspot betaalbare rijlessen krijgen, terwijl ze gelijktijdig werk voor onze stichting uitvoeren (reststromen vervoeren, boterhammen bezorgen, etc).  Daardoor rijden we efficiënt met dit dubbele doel éndenken we ook nog aan het milieu.

Beetje duur he?!

Nee hoor!

Boterhamsters is een onderneming van hotspot hutspot – dat betekent dat we niet alleen een goed doel hebben, maar een veelzijdige duurzame aanpak hebben om iedereen de we tegenkomen een stuk verder te helpen in het leven. De €3,30 die je betaalt voor een broodtrommel is dus niet alleen berekend om het product, verpakking en productiewerk te dekken; we doen nog veel meer met dat geld:

  • Waar mogelijk verwerken we voedselreststromen – voedsel dat anders weggegooid zou worden vanwege een imperfecte uiterlijk. De logistiek van dit hergebruik kost organisatietijd, benzine en mankracht (ophalen, sjouwen, inladen, lossen, etc.). Dit vinden we niet erg want we zetten ons graag in om voedselverspilling tegen te gaan. En dit werk geeft onze mensen die interesse hebben om zich professioneel te ontwikkelen in de logistiek een kans om zich hier in te ontwikkelen.
  • Doordat we meer dan 500 trommels produceren op een dag, en deze bezorgen op meer dan 20 adressen, zijn we genoodzaakt om extra betaalde krachten in te huren. Dit doen we bewust door bijvoorbeeld een garantiebaan aan te bieden aan onze vrijwilligers die er klaar voor zijn om een nieuwe stap naar meer zelfredzaamheid te nemen.
  • Verder bieden we ruimte en mogelijkheden voor vrijwilligers om zicht zelf te ontwikkelen, om hun dromen te ontdekken en stappen in die richting te zetten. We maken een bewuste keuze om ruimte te maken binnen onze bedrijfsvoering voor mensen die niet in het systeem passen. Deze mensen voelen zich daardoor eindelijk veilig en durven vervolgens weer opnieuw te gaan dromen voor hun leven.
  • We zorgen niet alleen voor de verantwoorde productie van onze broodtrommels, maar ook voor de verantwoorde behandeling van de restjes. Door de enorme groei van Boterhamster is het niet altijd mogelijk voor alle overgebleven trommels om teruggebracht naar de Crisiscateringwinkel te worden. In plaats daarvan gaan overgebleven broodjes geregeld naar de daklozenopvang waar ze enorm gewaardeerd worden.