FAQs

Hier de antwoorden aan veelgestelde vragen.
Heb je nog een vraag?
Neem contact op met Pip:
post@boterhamsters.nl
06 33798430

1. Wat is boterhamsters?

Boterhamsters is een initiatief vanuit stichting hotspot hutspot. Ons doel is simpel: geen honger op school. Met een groep vrijwilligers maken we dagelijks boterhamboxen voor scholen waar leerlingen niet altijd toegang tot gezond, lekker eten hebben. We bezorgen deze elke dag e dat elke leerling een goede start van de schooldag kan hebben.

Maar bij ons gaat het over meer dan magen vullen: we maken onze boxen met liefde en zorg en willen dat doorgeven aan de kinderen die gebruik maken van onze boterhammen.

We zijn hier ook om leerkrachten op school te ontzorgen: wij nemen alle logistiek, communicatie en productie over zodat leerkrachten op het onderwijs kunnen focussen zonder zorgen te hebben over of hun leerlingen genoeg hebben gegeten.

2. Wat zit er in een boterhambox?

Elke Boterhamstersbox is gemaakt volgens de Schijf van Vijf – dat betekent dat we alleen vezelrijk brood gebruiken voor onze boterhammen en een gezond balans tussen hartig en zoet aanbieden. Vaak is er ook een portie snoepgroenten en fruit bij de boterhammen. 

3. Hoeveel kost het?

Scholen betalen eenmalig €775 voor een (bestickerde) koelkast, en communicatie materiaal aan docenten, leerlingen en ouders. Daarnaast kost het €3 per boterhambox. Een voorbeeld berekening kan je vinden op de pagina Informatie voor Scholen

4. Hoe kan ik dit financieren voor mijn school?

Het Jeugdeducatiefonds heeft €5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor schoolontbijt in kwetsbare scholen. Als je school een samenwerking heeft met het Jeugdeducatiefonds, kan je via hun website een aanvraag indienen voor financiering. 

Als je school nog geen samenwerking heeft met het Jeugdeducatiefonds, kan je meer informatie over certificering hier vinden. 

Als het JEF geen optie is voor je school, neem gerust contact met ons op en we kijken samen over hoe we Boterhamsters naar jouw school kunnen brengen. 

5. Zijn scholen verplicht om een Boterhamsters koelkast aan te schaffen?

We zeggen nooit “verplicht’ maar we zijn niet voor niks aan het idee gekomen om de koelkasten te verzorgen. Boterhamsters gaat niet alleen over honger oplossen, het gaat ook om het vermindering van het stigma rondom armoede en kansenongelijkheid. 

We stoppen veel liefde en zorg in onze boterhamboxen en willen een presentatie hebben waar geen armoede van afstraalt.  Onze koelkasten hebben een glazen deur, wat ervoor zorgt dat je gelijk kan zien wat er binnen zit. De stickers en posters erop maken het pakken en gebruiken van een Boterhamsters box aantrekkelijk en leuk. Leerlingen mogen trots zijn dat er een Boterhamsters koelkast op hun school staat. 

Heb je al een oude koelkast?

Als je wil, doneren we jouw koelkast gratis aan een van onze samenwerkingspartners: Shareaty, die met hun Fund a Fridge actie je oude koelkast goed kunnen gebruiken. 

6. Hoe veel boxen moet ik bestellen?

Dat kan je aan ons laten! We beginnen op Dag 1 met genoeg boterhammen voor 25% van de leerlingen in jouw school. Als de koelkast leeg is, vullen we de koelkast met 10 boterhammen meer dan de vorige dag, totdat er 10 overblijven. Dan weten we dat iedereen die een boterham wilde ook een boterham kon pakken. We houden deze aantallen voor je bij en sturen wekelijks een factuur.

Natuurlijk werken we mee als je een andere aanpak wilt. Geef dit aan met je aanmelding en we kunnen samen kijken wat we voor jouw school kunnen doen.

7. Wat gebeurt er met de overgebleven boterhammen?

Alle boterhammen die niet door een leerling worden gegeten worden teruggebracht naar de crisiscateringwinkel in hotspot hutspot krootwijk, waar iemand anders de Boterhamstersbox kan gebruiken. Dit is een gratis boodschappen winkel waar afgekeurde groenten, fruit en andere producten beschikbaar worden gemaakt voor mensen die het nodig hebben. De winkel is open ma t/m di 15:00 – 18:00. Goudse Rijweg 651a

8. Wie smeert al de boterhammen?

De Boterhamstersboxen worden gemaakt door vrijwilligers van stichting hotspot hutspot, een diverse groep mensen die voor verschillende redenen bij ons terecht zijn gekomen. Als organisatie is ons hoofddoel onze vrijwilligers verder te krijgen in het leven, in de richting waar ze zelf heen willen.

Wil je helpen? We werken dagelijks van 10:00 – 17:00 op de Goudse Rijweg 651a.

Neem contact op met Pip voor mogelijkheden mbt vrijwilligerswerk: 06 33798430, post@boterhamsters.nl

9. Ik hoorde iets over rijlessen?

Ja! Klopt! De bezorging van de boterhammen op school vindt plaats tijdens een rijles van Rijless is More, waar vrijwilligers van hotspot hutspot betaalbare rijlessen krijgen terwijl ze werk voor de stichting uitvoeren (reststromen vervoeren, boterhammen bezorgen, etc).  Daardoor rijden we met een dubbel doel, da’s beter voor het milieu.

Beetje duur he!

Nee hoor!

Boterhamsters is een onderneming van hotspot hutspot – dat betekent dat we niet alleen een goed doel hebben, maar een veelzijdige duurzame aanpak nemen om iedereen de we tegen komen een stuk verder te helpen in het leven.

De €3,30 die je betaalt voor een broodtrommel is dus niet alleen om het product, verpakking en productiewerk te bedekken; want met je geld doen we veel meer:

  • Wanneer mogelijk verwerken we voedselreststromen – eten die anders weggegooid zou worden vanwege een imperfecte uiterlijk – en die kost veel regelen, benzinekosten en mannenkracht (ophalen, sjouwen, inladen, lossen, etc.) Dit vinden we niet erg want we zijn tegen voedselvverspilling en dit geeft mensen die interesse hebben in de logistiek een kans om het te proberen en erin te ontwikkelen.
  • Doordat we meer dan 500 trommels produceren op een dag en deze bezorgen op meer dan 20 adressen, zijn we genoodzaakt om extra betaalde krachten erbij te betrekken. Dit doen we bewust door garantiebanen aan te bieden aan een van onze vrijwilligers die er klaar voor zijn om een nieuwe stap naar zelfredzaamheid te nemen.
  • Verder bieden we ruimte en mogelijkheden voor vrijwilligers om zicht zelf te ontwikkelen, om hun dromen te ontdekken en stappen ernaar te zetten. We maken een bewuste keus om een ruimte te maken voor mensen die niet in het systeem passen, en daardoor voelen ze zich eindelijk veilig om meer te durven willen voor hun leven.
  • We zorgen niet alleen voor de verantwoord productie van onze broodtrommels, maar ook voor de verantwoord behandeling van de restjes. Door de groei is het niet altijd mogelijk voor al de overgebleven trommels in onze Crisiscateringwinkel terecht te komen, en daardoor vervoeren we ook overgebleven broodjes naar daklozenopvangen waar ze heel hard gewaardeerd zijn.