nederlandse basisscholen zijn niet ingericht met kantines en productie van eten. er is beperkte tijd voor de lunch, en er wordt gegeten in de klas. schoolpersoneel is al overvraagd qua taken. niet iedere leerling is opgevoed in een nederlandse broodtrommel cultuur, en dat is helemaal prima.
als grote mensen kennen we allemaal de snackmuur bij het tankstation of de ah2go. sandwiches, maaltijdsalades, snackfruit, kant en klaar maaltijden, frisdranken: vlees, vis vega… met producten uit allerhande culturen.
en zo’n gezonde snackmuur zouden wij graag ook op scholen zien. we kunnen starten met een koude gezonde snackmuur: een aantal vitrinekoelingen met koud te nuttigen producten, inclusief dranken als infused waters. denk aan producten als: broodtrommels, crackerboxen, maaltijdsalades, bento boxen, wraps…
elke dag bieden we vega, halal en notenvrij opties. we zorgen er ook voor dat deze dieetinformatie duidelijk vermeld is op onze verpakkingen.

we willen dat graag gaan doen in herbruikbare verpakkingen. hiervoor komt dan naast de koeling een rack voor de inzameling van de lege verpakkingen te staan en een afvalbak
wat kan je verwachten van onze maaltijden?

we hebben veel ervaring met het maken en bezorgen van gezonde, lekkere maaltijden. met betrekking tot koude maaltijden kan je hieraan denken:

maaltijdsalades: aardappel, pasta, bulgur met ei, vlees of andere proteïne en een gezonde mix groenten
wraps: chicken caesar, mexicaans burrito, hummus en gegrilde groenten, shoarma, zalm en roomaas…
en ook: koude burgers, hartige muffins, verse loempia’s…
en warme maaltijden dan?
een warme lunch bieden is een ingewikkelde opgave op een basisschool.
we kunnen lunch per leerling maken in onze keuken en warm vervoeren. de consumptietemperatuur moet dan tenminste 60 graden zijn. dat betekent dat uitgifte moet gebeuren op een efficiënt manier, en dat het eten meteen gegeten moet worden.
we kunnen een buffetje maken waar leerlingen opscheppen, of opgeschept krijgen. dit vergt bemensing, en veel ruimte voor meerdere buffetrijen om een efficiënte uitgifte te faciliteren.
een alternatief is om de school te voorzien van een keuken met ovens en inductiekookplaten, waarbij het eten op locatie opgewarmd kan worden, maar dat vraagt ook tijd en een grote investering in apparatuur.
onze oplossing:
we stellen de volgende vervolgstap voor: het voorzien van magnetrons, en het aanbieden van gekoelde schijf van vijf maaltijden met een maximale opwarmtijd van 3 min. wij hebben hier al ruime ervaring mee door onze klussen voor de noodopvang van oekrainers in de wielewaal en onze crisiscatering in coronatijd [meer dan 70.000 maaltijden maakten we en bezorgden we].

zo kunnen we dagelijks de snackmuur bevoorraden met 1/3 broodtrommels,. 1/3 koude maaltijden en 1/3 warme maaltijden. dit laat de leerlingen ook zelf kiezen wat ze willen eten, en geeft hen regie over hun eetkeuzes.
voorbeelden van onze maaltijden zijn:

chilli con carne
chilli sin carne
pasta: bolognese, genovese, alfredo…
lasagne
nasi met kip ketjap en sajoer boontjes
bami met gebakken tofu en wokgroenten
stoofpotjes met rijst of aardappels
maaltijdsoepen

ons menu wisselt, afhankelijk van wat voor
reststromen we binnen krijgen
